: مقدمه ای بر اکوتوریسم و جاذبه های آن در ایران     3/21/2007

: مقاله علمی- ترویجی

: محمد امیری اردکانی و آرمان بخشی جهرمی

آدرس مقاله:
امیری اردکانی، محمد و آرمان بخشی جهرمی .(1386). " مقدمه ای بر اکوتوریسم و جاذبه های آن در ایران". ماهنامه پسته کار، 9 :20-14.

چکیده:
از قديم الايام انسان براي يافتن غذا، دوري جستن از خطر و يا استفاده از آب و هواي مساعد و مواهب طبيعي مسافرت كرده است. انسان با افزايش مهارت و كسب فنون مختلف، زندگي بدوي و خانه بدوشي را كاهش داد ولي همچنان با انگيزه تجارت و داد و ستد، مسافرت كرد. بعد ها با گسترش برخي حكومت ها و دولت ها، زير ساخت ها، امكانات حمل و نقل، سكه و زبانهاي رايج گسترش يافت و متعاقب آن امكان بيشتري براي مسافرت و تجارت فراهم گرديد. براي مثال، امپراطورهاي عهد باستان در قاره هاي افريقا، آسيا و خاورميا نه، با توسعه جاده و راههاي آبي و زيرساختهاي ديگر مسافرت را تسهيل نمودند. مسافرتهاي اشراف و خانواده هاي سلطنتي از مهمترين مسافرتهاي اين دوره بودند. تمدنهاي ايران، يونان، آسوري ها، روم و.... جزو اولين كشورهايي بودند كه با ضرب سكه و رواج زبانهاي خاص خود به توسعه مسافرت و جهانگردي كمك كردند.
امروزه مسافرت، معاني، تعاريف و اهداف متقاوتي پيدا نموده است. يكي از اهداف مسافرت تفريح، تفرج و گشت و گذار مي باشد. گردشگري يكي از راههاي فرار از زندگي خسته كننده و يكنواخت روزمره تلقي مي‌شود.
انسان از بدو آفرينش تلاش كرده است كه طبيعت را كنترل نموده و بمنظور تأمين نيازهاي خود آن را به خدمت درآورد. فعاليت هاي كنترلي انسان به نوعي بر محيط زيست اثر گذاشته و روند تخريب منابع طبيعي را شتاب بخشيده است. بنابر اين، امروزه يكي از اهداف مهم گردشگري و بويژه اكوتوريسم ، حفظ منابع طبيعي مي باشد. اكوتوريسم عليرغم تمركز بر روي منابع طبيعي مي‌تواند كمك زيادي به پايداري منابع طبيعي و همچنين رشد اقتصادي و حل مشكلات روستاها و زيست‌بوم‌ها نمايد. اكوتوريسم به عنوان يك مبحث مهم در مديريت منابع طبيعي بويژه منابع طبيعي تجديد شونده مطرح است. دست اندركاران اكوتوريسم تلاش مي‌كنند تا گردشگران به نحوي جهت گذراندن اوقات فراغت خود، منابع طبيعي و فرهنگي را مورد بازديد قرار دهند كه كمترين تاثير منفي را در اين منابع بر جاي بگذارند. در آينده، با افزايش روزهاي تعطيل، افزايش درآمد مردم، افزايش طول زندگي پس از سنين بازنشستگي، توسعة روزافزون صنعت هواپيمايي و توسعة فن آوريهاي اطلاعات و اينترنت، گردشگري از نظر كمي و كيفي گسترش يافته و اهداف و اشكال ديگري نيز پيدا خواهد نمود.