استان کرمان یكی از مرتفعترین استانهای كشور بوده و شهرستان بافت با ۲۲۵۰ متر ارتفاع از سطح دریا مرتفعترین شهرستان این استان به شمار میآید. میزان بارندگی متوسط سالانه استان کرمان در حدود ۱۲۰ تا 140 میلیمتر و متوسط تبخير 1700 ميليمتر میباشد. در حدود 98 درصد از منابع آب استان از آبهاي زيرزميني تأمين ميشود.جمعیت استان کرمان حدود دو میلیون و نهصد و چهل هزار (2940000) نفر میباشد که 5/57 درصد آن را شهرنشینان و 5/42 درصد را روستانشینان تشکیل میدهند. استان کرمان در مجموع دارای 23 شهرستان، 64 شهر، 58 بخش و 151 دهستان و 11679 آبادی (5177 آبادی با سکنه دائمی) میباشد. استان کرمان نهمین استان پرجمعیت ایران میباشد و دارای 786400 خانوار است. اشتغال استان در بخشهای سهگانه کشاورزی حدود 30 درصد، صنعت و معدن حدود 25 درصد و خدمات، حدود 45 درصد میباشد. استان کرمان از اقتصادی پویا برخوردار بوده و در زمینه کشاورزی و انواع صنایع، رونق بهسزایی دارد.
از لحاظ تاریخی، سابقه سکونت در این ناحیه به هزاره چهارم پیش از میلاد بر میگردد. گنجینههای فرهنگی، تاریخی و معماری ارزشمندی درگذر زمان در این استان پدید آمده كه نمایانگر روند تاریخی و حیات اقتصادی-اجتماعی این منطقه است. این استان در مجموع داراي بیش از 300 اثر تاريخي مهم می باشد. تنها شهر خشتی جهان (ارگ بم) متعلق به هزارههای پیش از میلاد به این خطه تعلق دارد و بازار بسیار زیبای شهر کرمان به همراه دهها اثر باستانی، طبیعی و معماری در این دیار وجود دارد که همواره گردشگران را مجذوب خود نموده و جلوههای جهانگردی این منطقه را به نمایش میگذارند. با توجه به شرایط اقلیمی و میزان منابع آب و موقعیت اجتماعی و الگوی کشت، استان كرمان را به سه منطقه كشاورزی تقسیم میکنند:
۱) مناطق كشاورزی خشک و كویری (رفسنجان، زرند، سیرجان و …)
۲) مناطق كشاورزی معتدل و سردسیر كوهستانی (بافت، بردسیر و …)
۳) مناطق كشاورزی گرمسیری (بم، جیرفت، كهنوج و …)
شاخصترین محصول استان کرمان، پسته است. استان كرمان بیش از 5/87 درصد از باغات پسته كشور را به خود اختصاص داده است. در میان شهرستانهای پستهخیز استان كرمان، شهرستان رفسنجان با بیش از ۷۰ درصد کل تولید و سطح زیر کشت پسته، رتبه اول را داراست. از دیگر محصولات كشاورزی مهم این استان میتوان به گندم، جو، سیبزمینی، حنا، وسمه، زیره و پنبه اشاره کرد. گیاهان دارویی و گلمحمدی نیز از محصولات مهم دیگری هستند که در استان کرمان تولید میشوند. در استان كرمان انواع محصولات سردسیری شامل گردو، بادام، گلابی، هلو، آلبالو، آلو، گیلاس و سیبدرختی پرورش مییابد. همچنین محصولات گرمسیری از قبیل مركبات (پرتقال، لیموشیرین، لیموترش، نارنگی، نارنج و گریپ فروت) و خرما بصورت گسترده در مناطق گرمسیری مانند شهرستانهای بم، جیرفت، کهنوج، منوجان، شهداد و ارزوئیه كشت و تولید میشود. دامپروری نیز به سه روش روستایی، عشایری و صنعتی در استان صورت میگیرد. بز كركي نژاد رائيني استان كرمان جزء نژادهاي كركي مشهور جهان است كه در توليد كرك شهرت دارد. اين نژاد تنها نژاد كركي ايران بوده كه بصورت خالص دراستان كرمان در محدوده جغرافيايي شهرستان بافت و قسمتي از شهرستانهاي سيرجان، جيرفت، بردسير و كرمان زيست مينمايد.
به علت پهناوری استان کرمان و شرایط خاص جغرافیایی و در نتیجه گستردگی پتانسیل و تنوع محصولات تولیدی، مسئولیت بخش کشاورزی استان کرمان، بر خلاف سایر استانهای دیگر کشور، با دو سازمان جهاد کشاورزی کاملاً مستقل و مجزا میباشد که عبارتند از:
الف: سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان (با 16 شهرستان تحت پوشش)
ب: سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان (منطقه جیرفت و کهنوج)(با 7 شهرستان تحت پوشش)
دو مرکز تحقیقاتی (مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان) و موسسه تحقیقات پسته کشور نیز در این استان، انجام فعالیتهای پژوهشی را در زمینههای کشاورزی به عهده دارند.
در استان کرمان مجموعاً 276 شرکت فعال (20 شرکت تعاونی کشاورزی، 113 شرکت تعاونی روستایی، 12 شرکت تعاونی زنان و 131 شرکت تعاونی تولید) در زیرمجموعه مدیریت تعاون روستایی استان کرمان وجود دارند که بازوانی توانا برای توسعه کشاورزی به شمار میروند (یادآوری میگردد که تعداد زیادی شرکت غیرفعال نیز وجود دارد). همچنین بر اساس سرشماری عشایر در سال 1387، تعداد عشایر ییلاقی و قشلاقی این استان نیز به ترتیب 109360 و 102568 نفر میباشند.