کشاورزی پایدار بوسیله میکروارگانسم های خاک     1387/08/05

مسعود موسی نژاد

مولف: مسعود موسی نژاد

مجله آموزشی پژوهشی پسته کار شماره 15 مهرماه 87
چکیده:
انجام آزمون خاک جهت تعیین وضعیت عناصر غذایی در خاکهای آهکی نشان می‌دهد که علیرغم وجود مقادیر فراوان برخی از عناصر غذایی در این خاکها، فرم محلول و قابل جذب این عناصر کمتر از مقدار لازم برای رشد و نمو مناسب گیاه می‌باشد. کمبود عناصر غذایی یکی از عوامل محدود کننده در تولید محصول با کمیت و کیفیت بالا در این خاکها محسوب می‌شود. بعلاوه اندازه‌گیری‌های فیزیکی نشان می‌دهند که نامناسب بودن برخی از خواص فیزیکی خاک (نفوذپذیری، تهویه و ...) نیز مزید بر علت می‌باشند. به منظور کاهش یا برطرف کردن مشکلات مذکور تحقیقات زیادی در نقاط مختلف دنیا انجام شده است. در این میان استفاده از گوگرد به عنوان ماده اصلاح کننده در این خاکها فراموش نشده است.حرکت کند اکسایش گوگرد در بسیاری از موارد با افزایش مقدار مصرف آن جبران شده و در مواردی با درنظر گرفتن جنبه‌های اقتصادی و کشاورزی پایدار سعی شده است تا با بکارگیری میکروارگانیسم‌های اکسید کننده گوگرد اکسایش آن را تشدید کنند. استفاده از گوگرد همراه با باکتری تیوباسیلوس در بسیاری از موارد نتایج سودمندی را در اصلاح خاک و بهبود وضعیت تغذیه گیاه بدنبال داشته است. تحقیق حاضر به منظور برسی امکان جایگزینی بخشی از کودها بویژه کودهای حاوی فسفر و عناصر کم مصرف با گوگرد و مایه تلقیح باکتری تیوباسیلوس به صورت طرح بلوک‌های کاملاً تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل در شرایط مزرعه بر روی گیاه ذرت انجام می‌شود.