هم‌زمان با روز ملی زعفران توسط عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمان عنوان شد:

کشت زعفران، راه‌حل طلایی مقابله با خشکسالی

۰۵ آبان ۱۴۰۴ | ۱۳:۲۶ کد : ۴۷۴۱ اخبار مرکز اخبار پژوهشی
تعداد بازدید:۱۵
 عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان گفت: رشد چشمگیر کشت زعفران باوجود بحران بی‌آبی، به‌عنوان محصولی کم‌آب‌بر و سودآور، جایگاه ویژه‌ای یافته است.
کشت زعفران، راه‌حل طلایی مقابله با خشکسالی

 به گزارش روابط‌عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان و به نقل از راه آرمان؛ داوود درویشی زیدآبادی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «راه آرمان» به مناسبت روز ملی زعفران به ویژگی‌های این طلای سرخ در کرمان پرداخت و گفت: کرمانی‌ها دو دهه اخیر کشت و پرورش محصول زعفران را در کرمان به دست گرفته‌اند و شهرستان‌های پیشرو در تولید طلای سرخ زرند، کوهبنان، سیرجان و شهربابک هستند.

 درویشی با اشاره به برنامه‌ریزی دقیق در توسعه گیاهان دارویی گفت: تاکنون دو اقدام مهم در این عرصه انجام شده است؛ تهیه سند توسعه گیاهان دارویی در سال ۱۳۹۷ و طراحی نقشه راه آن در سال ۱۴۰۲ که کرمان را در ردیف استان‌های دارای برنامه منسجم در این حوزه قرار داده است.

به گفته وی، نخستین کشت آزمایشی زعفران در کرمان، در دهه ۷۰ با نیم هکتار زمین انجام شد و در دهه ۸۰ نیز کشت یک‌هکتاری در منطقه جوپار ادامه یافت. برگزاری دوره‌های ترویجی و آموزش کشاورزان و اجرای طرح‌های کشت سازمان جهاد کشاورزی موجب شد تا امروز سطح زیر کشت استان به بیش از یک هزار و ۳۵۸ هکتار برسد.

عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان افزود: زعفران بومی فلات ایران است و با شرایط اقلیمی کرمان به‌ویژه مناطق زرند، کوهبنان، سیرجان و شهربابک همخوانی دارد که امروز سردمدار تولید زعفران هستند، خسارات ناشی از کم‌آبی به کشت پسته موجب شد زعفران به‌عنوان گزینه جایگزین مطرح شود که نمونه موفقی از جایگزینی کشت بر اساس زیست‌بوم تحقیقاتی مناطق است.

 چالش‌های صادراتی و فنی

 این کارشناس کشاورزی با اشاره به ضعف در صادرات و برندسازی زعفران ایرانی گفت: باوجود صادرات پذیری بالا، ایران در بسته‌بندی و برندسازی زعفران ضعیف عمل کرده است و باوجود کیفیت بالای محصول، نبود بسته‌بندی استاندارد و فراوری ارزش افزوده باعث شده کشورهایی چون اسپانیا زعفران ایران را فله‌ای خریداری کرده و پس از بسته‌بندی به نام خود صادر کنند.

وی همچنین از عدم به‌کارگیری فناوری‌های نوین در کاشت، برداشت و فراوری زعفران انتقاد کرد و افزود: هنوز بیشتر کشاورزان از روش‌های سنتی استفاده می‌کنند؛ درحالی‌که تولید دستگاه‌های کاشت، برداشت جداکننده و خشک‌کن می‌تواند هزینه‌ها را کاهش داده و کیفیت محصول را ارتقا دهد.

عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان ادامه داد: اگر دانش‌بنیان‌ها همچون دغدغه‌مندان، به این عرصه ورود کنند، می‌توانند هزینه تولید را پایین آورده و رقابت‌پذیری جهانی زعفران ایرانی را افزایش دهند.
 

ویژگی‌ها و زمان مناسب کشت

 درویشی بهترین زمان کاشت زعفران را اواخر خردادماه و زمان خواب گیاه دانست و گفت: در هر هکتار حدود ۵۰۰ هزار بوته پیاز زعفران در هر هکتار کاشته می‌شود که تا هفت سال قابل‌بهره‌برداری است؛ لذا پیازها باید در عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متری خاک قرار گیرند و تنها با دو نوبت آبیاری اصلی و سه نوبت اضطراری در طول سال نیاز آبی خود را تأمین می‌کنند.

 ارزش افزوده و آینده زعفران کرمان

 
وی تأکید کرد: که زعفران نه‌تنها به دلیل رنگ و عطر بلکه به سبب خواص دارویی و آنتی‌اکسیدانی‌اش، ارزش بالایی دارد و حتی برگ این گیاه می‌تواند خوراک دام باشد.

درویشی زیدآبادی از شهرداری‌های سطح استان نیز خواست این گیاه را در فضاهای شهری بکارند تا نمادی از پایداری و صرفه‌جویی آبی در سطح استان شکل گیرد.

عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان خاطرنشان کرد: آینده زعفران در این استان وابسته به ورود فناوری‌های نوین، حمایت از برندسازی و پیوند میان پژوهش و اجرا است؛ عواملی که می‌توانند از کرمان پلی طلایی به‌سوی صادرات موفق این «طلای سرخ» بسازند.

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان کلیک نمایید

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان کلیک نماییدلین

لینک خبر

آخرین ویرایش۰۵ آبان ۱۴۰۴

اخبار مرتبط